top of page

Sanne De Smet

Al van jongs af aan maken paarden een deel uit van mijn leven. Jarenlang heb ik bij allerlei mensen met heel verschillende paarden gereden. Ik leerde steeds meer over hoe je tijdens het trainen van een paard ook aan jezelf werkt. Je leert bijvoorbeeld om duidelijke grenzen te stellen, om zelf rustig te blijven in uitdagende situaties en nog veel meer. Uiteindelijk leerde ik dat als je met een paard aan de slag wil, het altijd begint bij jezelf. 

 

Nadat ik in 2011 mijn studie orthopedagogie afronde, startte ik in de sector personen met een handicap. Daar maakte ik kennis met hippotherapie. Meteen ontstond het idee om mijn passie met de paarden te combineren met mijn beroep. Daarna werkte ik 4 jaar als gezinsbegeleider in de bijzondere jeugdzorg en volgde ik ondertussen de opleiding hippotherapie op Arteveldehogeschool. Tijdens die opleiding ontdekte ik dat ik vooral aangetrokken werd door het inzetten van paarden bij psychische hulpverlening. In het verlengde hiervan deed ik stage in het psychiatrisch centrum Zeeuwse Gronden in Nederland. 

Naast kennis en ervaring in het begeleiden van mensen is het welzijn van de paarden heel erg belangrijk voor mij. Daarom verdiep ik mij ook in het trainen op een paardvriendelijke manier en blijf ik me interesseren voor thema's die het mentaal welzijn, het fysiek welzijn en de huisvesting van paarden kunnen verbeteren. 

DSC_0845.JPG

Bachelor Orthopedagogie

Hier leerde ik een goede basis om om te gaan met mensen tijdens de moeilijkere periodes in hun leven. 

Postgraduaat Hippotherapie/Equine assisted therapy

In deze opleiding leerde ik hoe ik paarden kan inzetten om mensen te ondersteunen. 

Contextbegeleider Bijzondere Jeugdzorg

In mijn hoofdberoep werk ik als contextbegeleider binnen bijzondere jeugdzorg. Ik ga aan huis bij gezinnen waar het veilig en gezond opgroeien van kinderen in gevaar is. 

Relevante werkervaring: 

- sinds 2017 tewerkgesteld als gezinsbegeleider in bijzondere jeugdzorg

- 6 maand stage in psychiatrische voorziening (Zeeuws Gronden) op de afdeling equitherapie

- 3 jaar werkervaring in de sector personen met een handicap

Andere opleidingen: 

- 5-daagse opleiding begeleiding met paarden bij trauma van Drs. Martine Huurman

- 10-daagse opleiding Overleving van de Innerlijke Kudde van Drs. Martine Huurman

- 4-daagse opleiding Het energetisch veld van het paard van Floor Van Den Dungen

- 2-daagse verdiepende opleiding Het energetisch veld van het paard van Floor Van Den Dungen

- theorieopleiding familieopstellingen -  Civas volwassenonderwijs

- workshops rond systemisch werken met paarden

- 2-daagse opleiding rond de thema's trauma en scheiding 

- oplossingsgericht werken 

- signs of safety: 3- daagse opleiding rond werken aan veiligheid in gezinnen

- Initiator Paardrijden aan de Vlaamse Trainersschool 

- online cursussen van Connection Training rond werken met paarden en clickertraining

- eerste jaar Psychotherapie in de Interactionele Vormgeving aan de Educatieve Academie

- opleiding werken met kinderen in hoogconflictscheiding op Cocon vzw

De kudde

De paarden zijn allemaal heel verschillend van karakter. Dat maakt hun het ideale team. Elk van de paarden maakt andere vaardigheden in je wakker waardoor je de kans krijgt om zo volledig mogelijk te groeien als mens. 

DSCN4506_edited.jpg

Bo

Bo van The Barley Farm is een ruin van 1m53. Hij is tinker, dat is een Iers ras dat ook wel Irish Cob genoemd wordt. Hij heeft lang haar aan zijn benen en over heel zijn lichaam meer beharing dat het gewone sportpaard. Tinkers zijn Ierse paarden en dus aangepast aan het leven in koude en natte gebieden. 

Bo werd geboren op de Schranshoeve in 2011 en kwam op 6-jarige leeftijd in Het Paardenbos wonen. 

Met zijn prachtige blauwe ogen lijkt hij diep in je ziel te kunnen kijken. 
 

Belle

Belle van de Schranshoeve is het kleine halfzusje van Bo. Zij werd geboren in 2017 en kwam op 2-jarige leeftijd in Het Paardenbos wonen. 

Belle is ook een tinker. Ze lijkt uiterlijk erg hard op Bo, maar vanbinnen zijn Bo en Belle heel verschillende paarden. Met haar lieve ogen straalt Belle zachtheid uit maar met haar sterke karakter daagt ze je uit om je zelfvertrouwen te vergroten en te ontdekken waar jij écht blij van wordt. 

 

DSCN4506_edited.jpg
DSCN4485_edited.jpg

Prins

Prins is het kleinste lid van de kudde. Hij werd geboren in 2015 en kwam in 2021 in het Paardenbos wonen. Hij is een energieke Welshpony met bijzondere kwaliteiten die mensen veel kan leren over steviger in je schoenen staan en omgaan met angst.  

 

DJ

DJ werd geboren in 2008 en is daarmee de oudste van de kudde. Hij is een tuigpaard en ingeschreven in Koninklijke vereniging Warmbloed Paardenstamboek Nederland. Een Nederlander dus. Na het eerste deel van zijn leven als koetspaard te hebben doorgebracht maakt hij nu opnieuw carrière als therapiepaard. Met zijn hooggevoeligheid en zijn ongebreideld enthousiasme maakt hij je bewust van hoe jij communiceert. 

 

IMG_20210623_080637.jpg
bottom of page