top of page
  • Foto van schrijverpaardenbos

Over waarom therapie niet alleen iets voor mensen met problemen is.

Dat wil nog wel eens de opvatting zijn die de meeste mensen hebben over therapie. Ik ben toch niet gek? Of het gaat toch nog niet zo slecht met mij? In therapie gaan is voor velen toegeven dat het niet goed gaat. Maar eigenlijk hoeft dat helemaal niet zo te zijn.


Eigenlijk slepen velen onder ons bagage mee waarvan we ons niet eens bewust zijn. Het gaat in ons leven allemaal wel goed. Oké soms worden we eens veel te boos op iemand en vragen we ons achteraf af of dat wel nodig was, of zijn we zelfs een beetje beschaamd. Soms hebben we wel eens een slechte dag waarop we twijfelen aan onszelf en vinden we dat we ons niet zo moeten aanstellen. Waarom zou je daarvoor nu in therapie moeten gaan? Morgen is immers een andere dag en begin je weer opnieuw.

Het is zo dat al die reacties die jij hebt die dat tikkeltje te impulsief waren, of al die twijfelende gedachten die je hebt over jezelf of anderen, dat is eigenlijk het gevolg van wat je vroeger geleerd hebt. Als kind leren we ons aan te passen aan de omgeving waarin we opgroeien. We creëren reactiepatronen en denkpatronen die ondertussen zo gewoon zijn dat ze op een onbewust niveau plaats vinden. In onze kindertijd zijn die patronen passend voor de situatie en helpen ze ons om gelukkiger (of minder ongelukkig) door het leven te gaan.

Deze patronen beginnen vaak maar problemen te vormen in ons latere leven, wanneer we nieuwe doelen stellen en in een nieuwe omgeving terecht komen. Als je bijvoorbeeld vroeger gepest werd, dan waren ontwijken, in je schulp kruipen of niets terugzeggen waarschijnlijk heel goede strategieën om met deze situatie om te gaan. Het pestgedrag werd anders misschien erger. Maar als je nu op je werk een presentatie moet geven, dan is dat (ondertussen) onbewust reactiepatroon waarschijnlijk alles behalve helpend.


Het jij last van zulke patronen in jouw leven? Zaken die vroeger misschien helpend waren, maar die nu een belemmering vormen om jouw doelen te bereiken?

Ook al worden we ouder, elke dag maken we nog heel wat nieuwe verbindingen in onze hersenen. Dus met oefening kan ook jij nieuwe denk- en reactiepatronen maken zodat deze helpen worden om jouw doelen te bereiken!

Wees lief voor jezelf! Je bent niet dom of raar en er is helemaal niets mis met jou. Het enige dat er aan de hand is, is dat jouw oude denk- en reactiepatronen niet meer aangepast zijn aan jouw huidige situatie. En dat kan veranderen!


122 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page