top of page
  • Foto van schrijverpaardenbos

De taal van het lichaam

Bijgewerkt op: 9 sep. 2021

De taal van het lichaam

Overgewicht, voedselintoleranties, ziekten (auto-imuunziekten, chronische ziekten, verlaagde weerstand), te mager zijn,… Ons lichaam vertelt altijd een verhaal.


Steeds meer is er aandacht voor non-verbale communicatie in therapie. Als je over een onderwerp vertelt, wat doet jouw lichaam dan? Welke uitdrukking toont je gezicht? Ons lichaam vertelt echter nog veel meer, het heeft zijn eigen taal.

Er wordt wel eens gezegd dat uiteindelijk alles energie is. Gedachten, emoties, voeding, activiteiten, etc. hebben allemaal een bepaalde energie. Dat tonen de paarden in sessies elke keer opnieuw. Deze energie heeft een effect op ons lichaam. Het is via dat effect dat ons lichaam spreekt.


Wanneer we door bewust of onbewust trauma onvoldoende in contact zijn met ons lichaam om het effect van wat we doen, denken, voelen en eten te voelen, zoekt het een andere manier om ons hiervan bewust te maken.

Een heel duidelijk voorbeeld om dit te illustreren is burn-out. Een burn-out ontstaat doordat je het contact met je lichaam beetje bij beetje verliest. In je bewuste denken wil je het bijvoorbeeld erg graag goed doen in je job of je wil een goede ouder zijn en doet alles voor je kinderen of je wil gewoon altijd anderen helpen. Er zijn tal van achterliggende patronen mogelijk. Onbewust spelen er nog heel wat andere zaken die maken dat je zo in het leven staat en die overtuigingen hebt. Beetje bij beetje zorgen die bewuste en onbewuste overtuigingen er voor dat je over je grenzen gaat en het contact met je lijf verliest. Je voelt niet meer helemaal goed wanneer je nu moe bent of wat er goed voor je is en wat niet. Er ontstaat een soort van algemene onrust en dikwijls besef je zelfs niet dat je eigenlijk elke dag wel wat gespannen bent. Dan voel je het alleen wanneer je heel erg gespannen bent. Stilaan draait je lichaam de kraan toe tot je geen energie meer hebt.


Een ander voorbeeld zijn voedselintoleranties. Ze zijn een manier van ons lichaam om ons bewust te maken van wat we eten en verteren. De beginfase van een voedselintolerantie veroorzaakt veel ongemak in je lijf waardoor je steeds meer gaat opletten wat je eet. Uiteindelijk ontdek je dan wat er problemen geeft en laat je dat achterwege. Het zijn echter de symptomen die jouw intolerantie veroorzaakt die je iets willen vertellen. Wordt je er moe van? Krijg je hoofdpijn? Wat doet het allemaal met je? Je lichaam vraagt je om te voélen. Dat is de taal waarmee je lichaam spreekt. Het vraagt je om iets te veranderen in de manier waarop je in het leven staat. De manier waarop we voedsel verteren is een reflectie van de manier waarop we gedachten, emoties en situaties verteren. Kortom, de manier waarop we ‘energie’ verteren.


Zo zijn er tal van aandoeningen, elk met hun eigen achterliggend verhaal. Het lichaam bezorgt ons ongemak omdat het ons iets wil vertellen. Uiteindelijk is de vraag van het lichaam steeds hetzelfde: word je bewust. Word je bewust van hoe je leeft, wat je verteert, wat je denkt, voelt, word je bewust van wat dat doet met je lijf en met jou! Meer en meer mensen krijgen te maken met chronische ziekten, voedselintoleranties, burn-out, stressklachten, overgewicht,… In onze maatschappij wordt de vraag naar bewustwording steeds groter.

In deze vraag van ons lichaam zit een enorm groeiproces vervat. Laag per laag je bewust worden van de overtuigingen die jou sturen, stap voor stap loslaten wat er in je lichaam opgeslagen zit.

Heb je hulp nodig bij dit proces? De paarden en ik helpen je graag. Stuur een mailtje naar paardenbos@gmail.com.

66 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page